Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Almák és almák ízei.

Falufood
2020. 12. 13. 00:00:00
Almák és almák ízei. Szinte mindenki szereti az almát, és többféle módon is fogyasztja, de mi a fő különbség köztük?Milyen fajta milyen ízü és mire szokták/érdemes felhasználni?

 

Egy rövid kis ismertető következik, a teljesség igénye nélkül, (kb 55 nemes almafaj létezik)  kedvelt és idény szerint kapható alma fajtáink tulajdonságairól.

 Az alma a legjelentősebb, legnagyobb mennyiségben termesztett, fogyasztott, illetve forgalmazott gyümölcsünk! 

Az almában alig van fehérje, továbbá kevés a szénhidrát, viszont sok vizet, bőséges mennyiségű változatos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz.

Héjával együtt fogyasztva méginkább fokozza a szervezet ellenálló erejét, ezzel a betegségek megelőzését!

Gála

Vagy inkább Gala, mert új-Zélandon nemesítették. Jellegzetesen sárgás piros vagy piros, cirmos színű kerek alma. 

A Gála almák íze kellemesen édeskés, jellegzetesen aromás, harmonikus, kevés savtartalommal. 

Gyümölcse közép nagy (150-170 g), gömbölyded formájú, ropogós, kemény húsú, lédús. Jól szállítható és jól tárolható alma megfelelő körülmények között akár 6 hónapig is eláll.

Roppanós, de ha elkezd megpuhulni, akkor hajlamos kásássá válni. Felhasználása főképp friss étkezési almaként történik.

Golden:

Sárgászöld vagy élénk sárga színű, édes, puhább húsú alma. Mérete vízellátástól függően közép nagy vagy nagy (140-180 g) Süteményekbe ideális.

A héja vastagabb, úgyhogy a sokan inkább meghámozzák. (Mármint akkor is, ha nyersen eszik.)

Aromás, illatos, kiemelt jelentőségű fajta, 6 hónapig tárolható, a világ legelterjedtebb fajtája.( Hazánkban 1930-tól ismerik és termesztik)

Idared

Ezt biztos mindenki ismeri, ez az igazi mesealma! Mindenki ilyesmit rajzol, ha valamikor az iskolában vagy azon kívül olyan helyzetbe került, hogy almát kellett rajzolnia.

Gyümölcse közép nagy vagy nagy (170-200 g) lapított gömb alakú.

Az egyik fele sárga, a másik, ahol nap éri, egybefüggő piros. Az ütődésekre érzékeny.

Ez jellegzetes ízű, inkább savanykás alma. Húsa fehéres, vajszínű, bő levű, kemény, roppanós.

Kiválóan eltartható! A friss fogyasztás mellett konyhai és élelmiszer ipari célokra is felhasználható. A sűrítmény, lekvár, befőtt gyártás egyik főfajtája.

Jonagold

Igen kedvelt fajta a Jonathan és Golden keresztezése, nagyszemű, piros alma.(30-40%-a felületének világospiros)

A héja vékony és viaszos, azaz gyönyörű pirosra lehet törölni a pólónkban tízórai előtt.

Gyümölcse nagyméretű (220-250 g), gömbölyű, nagyon szépen színeződik.

Az íze jellegzetes, erős, mindkét szülő zamatait egyesíti. Világossárga húsa laza, lédús, édes-gyengén savanyú, jellegzetesen fűszeres.

Barnulásra nem hajlamos. ínycsiklandozó gyümölcslé is készülhet belőle!

Jonagored

A Jonagold fajta egyik válfaja, mutációja. Tetszetős gyümölcse az alapfajtánál kicsit kisebb, kevésbé viaszos, 85-90%-ban élénkpiros fedőszínnel, gömbölyded alig bordázott.

Már szeptember végén érik. Húsa világossárga, bő levű, édeskés, fűszeres illattal, középvastag héjú.

Sajnos nem áll ell olyan sokáig mint társai úgyhogy célszerű a házhoz szállítás pillanatától elkezdeni a fogyasztását. :)

Egyik legjobb ízű almafajta!

Starking

Nagy, jellegzetes formájú, megnyúlt alma, ami alul bordázott , Közelről nézve olyan mintha öt pici lábon állna.

Amerikai származású, hazánkba 1930 körül került. Lédús nem túl leveses húsa krém fehér, erős, édes-fűszeres ízű,roppanós, “harsogós”.

A gyümölcsök héja pektinben gazdag, húsukban pedig több mint 20-féle ásványi anyag található!

közepesen hosszú ideig tárolható, jól szállítható, főként friss fogyasztásra, étkezési almának szokták felhasználni.