Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hírek - Blog - Cikkek

2019. 11. 27. 23:31:39
Aki igényes, az idényes

Miért jó azt enni, ami épp szezonálisan terem?

Szeretjük az elérhetőt, az azonnalit, az egy helyen, egy időben, gyorsan letudhatót, igaz? Ezért töltjük a hipermarketben a fél szombat délelőttöt, ahol szerencsére van zöldség is, gyümölcs is, egzotikus-nemzetközi mindenféle is. (Ez utóbbival lehet a legkevésbé mellélőni, egyébként, hiszen úgysem tudjuk milyen ízűnek kellene lennie, de legalább marha drága, ezért biztos jó is.)

Miért kellene tehát idény-zöldségeket, és gyümölcsöket fogyasztani? Nem is értjük a kérdést.

Pedig a válasz egészen egyszerű: 

2019. 11. 25. 00:06:58
Kombucha - mi az, mire jó és honnan ered? Nálunk is felkapott lett a kombucha, miközben nyugaton már simán a boltban lehet venni, mint a zöld teát. Nem véletlenül, hiszen sok pozitív élettani hatását ismerjük, különösen az emésztésre van jótékony hatással ez az élő gomba-ital. 3 féle ízesítéssel juthatunk hozzá a kombucha egyik hazai szakértőjétől, Andrástól, aki ezt a részletes anyagot is közzétette  a kombucha jótékony hatásairól. 
2019. 11. 15. 10:10:10
Nagyipari zöldségek, gyümölcsök csökkenő tápanyagtartalma

Tudatos vásárlókban felmerülhetett már a gondolat, hogy:

Ugyanannyi vitamin és tápanyag van-e a most vásárolt paradicsomban, paprikában mint amit nagyanyáink idejében kaphattunk?

Nos a rövid válasz: Nem, közel sincs annyi.

De mit tehetünk, hogy ellensúlyozzuk ezt a változást? Megpróbálunk választ adni tudományos bizonyítékok alapján.

2019. 10. 20. 17:04:50
Bab és lencse: a szuper-élelmiszerek A hüvelyeseket, lencsét, sárgaborsót és babot akár szuperélelmiszereknek is nevezhetnénk. Olcsók, rostban, fehérjében gazdagok (10g fehérje 1 bögre babban), rendkívül táplálóak, így alternatívái a húsfogyasztásnak. Nem véletlen, hogy az ínséges időket, háborút, ostromot kemény teleket ezek fogyasztásával élték túl az emberek.
2019. 10. 14. 21:45:12
Itt a sütőtök szezon!

Idén a meleg időjárás miatt édes és illatos a sütőtök!! Nemcsak finom, hanem alacsony kalória és rosttartalma miatt ideális fogyókúrás táplálék (80 kcal/100gr). Magas béta karotin és vitamintartalma miatt immunerősítő, szívgyógyító, csökkenti a az asztmatikus vagy a városi szmog miatti kaparó köhögést, ráadásul a szürkületi vakság ellenszere. 

2019. 10. 07. 00:43:52

1. A helyi étel finomabb. Legalábbis nekünk, mivel gyerekkorunkban a Magyarországon növő zöldségek és gyümölcsök ízét szoktuk meg. Ez pedig egyedi, még akár ugyanannak a pl. paradicsomfajtának is más az íze, ha Magyarországon nő, mint ha máshol. A mi éghajlatunk, a talajban és a vízben lévő ásványi anyagok sajátossága teszi az ételek ízét különbözővé.

2. A helyi étel környezetbarát. Általában kevésbé szennyezi a környezetet, ha valami 50 km-ről érkezik, mint ha 1000 km-es távból szállítják.

3. A helyi ételnek magasabb az energiaszintje. Legalábbis az ájurvéda tanítások szerint ami hozzánk térben és időben közel termett, annak magasabb a pránája, azaz energiája. (...)

2019. 09. 18. 14:54:34
A helyi: jó! Manapság a boltokban megvásárolt élelmiszer számos közvetítőn keresztül érkezik meg a termelőtől a fogyasztóhoz. Felvásárlók, szövetkezetek, viszonteladók, áruházláncok közvetítésével jutunk olyan élelmiszerhez, ami gyakran  többezer kilométeről érkezik - vélhetően, hiszen általában fogalmunk sincs, honnan van az az étel, amit megveszünk.