Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kombucha - mi az, mire jó és honnan ered?

2019. 11. 25. 00:06:58
Kombucha - mi az, mire jó és honnan ered? Nálunk is felkapott lett a kombucha, miközben nyugaton már simán a boltban lehet venni, mint a zöld teát. Nem véletlenül, hiszen sok pozitív élettani hatását ismerjük, különösen az emésztésre van jótékony hatással ez az élő gomba-ital. 3 féle ízesítéssel juthatunk hozzá a kombucha egyik hazai szakértőjétől, Andrástól, aki ezt a részletes anyagot is közzétette  a kombucha jótékony hatásairól. 

EGY REJTÉLYES HAGYOMÁNYOS ITAL

A Kombucha ital eredete mai napig rejtély. Senki nem tudja pontosan honnan származik ez a mikroorganizmus-kultúra, amelyet Kombucha néven ismerünk. Az első utalások 2000 éve jelentek meg Kínában, később a Kombucha ismertté vált a koreaiak, japánok és oroszok körében is. Oroszországban nagyon népszerűvé vált “kwas tea” néven. Innen került Eu- rópába, ahol hamar elterjedt jótékony hatásainak és kellemes, az almaborhoz ha- sonló ízének köszönhetően. Exotikus aromája és az ál- talános jó közérzet, amelyet a Kombucha fogyasztása generál lényünkben minden korosztály számára ked- vessé tette ezt az italt. A viszonylag könnyen elkészí- thető ital hamar elterjedt gyó- gyír lett a tradicionális orvoslás terén és egészséges üdítő italként is gyakran alkalmazzák.

 

MIT TARTALMAZ?

Már 1915-től kezdve szisztematikus tanul- mányokat végeztek a Kombucha italról főleg Oroszországban, Németországban és egyes balkáni országokban különböző egészségü- gyi problémákra való jó hatásának köszön- hetően.

Bár a Kombucha gomba elemzése még nem teljesen tisztázott, már tudjuk, hogy jelentős mennyiségben tartalmaz C, D, K vitamint és B1, B2, B3, B6, B12 vitaminokat, és ez nagyban indokolja fiatalító és a szervezet természetes ellenálló képességét ösztönző tulajdonságait. A Kombucha tartalmaz néhány nagyon erős antivirális és antibiotikus anyagot, ami ma- gyarázza sikeres alkalmazását fertőző betegségek esetén. A méregtelenítő tulajdonsága talán a leg- fontosabb, ezért használják a reuma, köszvény és bőrbetegségek kezelésére.

 

A KOMBUCHA EGY ÉLŐ ITAL

Mivel a Kombucha kultúra egy élő organizmus, ami ki van téve különböző hatá- soknak, a kész ital összetétele és íze nem mindig azonos.
Az orosz eredetű tudományos kutató, Danielova mondta 1954-ben: "... a kultúra jelenlegi összetétele függ a földrajzi és éghajlati vi- szonyoktól, valamint attól, hogy milyen típusú élesztőgom- bák és baktériumok léteznek azon a helyen ahol van".
Különbségek adódhatnak minden egyes Kombucha tételnél, és ezek egyre inkább nyilvánvalóvá válnak a változó évszakoknak köszönhető hőmérséklet változások során. Egy különösen jelentős tény az, hogy a Kombucha reagál azon személy aurikus rezgéseire, aki műveli! Továbbá rendkívül érzékeny a környezetre, amelyben növekszik; például a cigarettafüst megöli, a kellemetlen szagok megrongálják.

 

Összetevők: jázminos zöld tea, Kombucha kúltúra, bio nádcukor *, illetve gyömbér, citrom, menta és erdei gyümülcsök

 

TUDTA, HOGY...?

Ahogy a cukrot fogyasztja a teából a Kombucha tenyészet termel:

✓Usnic-savat – erős antibiotikum, amely sok vírussal felveszi a harcot

✓Almasavat- segít méregteleníteni a má- jat.

✓Tejsavat - elengedhetetlen az emésztőrendszer optimális működéséhez. Segíti a vérke-ringést, megelőzi a székrekedést, megelőzi a rákot az által, hogy sza-bályozza a vér pH-ját.

✓Glükuronsavat – a szervezet leg- erősebb méregtelenítője.

✓Oxálsavat - segít a sejtközötti ener- giaképzésben.

✓Vajsavat - segít leküzdeni a candida fertőzést.

✓Ecetsavat - erős tartósítószer, a-mely képes megsemmisíteni a káros baktériumokat.
✓Ásványokat, mint a vas, mangán, magnézium, k álium, kalcium, réz, cink.

✓14 más aminosavat és számos aktív hatóanyagot (1000-ig), mint például polifenolokat, flavonokat és izoflavonoidokat.

✓Vitaminokat, mint a B-vitamin komplex (B1, B2, B3, B6, B9, B12), C-vitamin, D és K vitamin.

✓Jelentős számú aminosavat, enz- imeket és élő probiotikus mikroorga- nizmusokat, melyek segítenek az egészség és az élet megőrzésében.

 

BELSŐ JÓLÉTI ÁLLAPOT

Egyes orvosi vizsgálatok során kiderült, hogy a legtöbb 40 fölötti embernél az emésztőenzimek sz- intje csökkenni kezd. Ez azt jelenti, hogy egyre ne- hezebben emésztik meg és asszi-milálják az élelmiszert és egyre nagyobb erőfeszítésre van szükségük ahhoz, hogy az élethez szükséges azonos mennyiségű energiát kivonják a táplálékból.

Ha ehhez hozzátesszük azt is, hogy a legtöbb élelmiszer elkészített (főzött, sütött, melegített, tartósított), és evvel a folyamattal az élő en-zimek és sok tápanyag elpusztul, látni fogjuk, hogy bárki számára, aki egészséges akar maradni, olyan élelem fogyasztása, amely kompenzálja ezt a táplálkozási hiányosságot elengedhetetlen.

 

Ha úgy érzi, hogy jól evett, és mégis éhes, ez valójában azt jelenti, hogy "éhezik", miközben túl sokat eszik. Ez az elhízás és a fáradtság egyik fő oka. Mikor rendszeresen isszuk a Kombucha teát, élő enzimekkel telítődik az emésztőrendszer, alaposan. Élő ital élő testnek megkönnyítve a bevitt élelmiszer feldolgozását.

 

Ez a magyarázata annak, hogy sok ember a Kom- bucha ivás után fokozott belső jóléti állapotot tapasztal, vagy akár beszél is egy úgy-nevezett „kirobbanó energiáról”, amit rövidesen a tea fo- gyasztása után érez.

 

Összefoglalva, az egyik fő lenyűgöző hatása a Kombuchának az, hogy segíti az emésztést és az elfogyasztott tápanyagok asszimilációját.

„Élelmetek legyen gyógyszer és gyógysze-retek legyen táplálék” - mondta 2500 évvel ezelőtt Hippokratész. Milyen igaza van, ma is!

 

AZ ENZIMEK

Olyan protein-katalizátorok, melyek az elő sejtekben termelődnek. Bárhol, ahol élet van, akár növényi, akár állati formában, jelen vannak az en-zimek is. Gyakorlatilag az enzimek részt vesznek minden olyan folyamatban, amely hozzájárul az élet fenn-tartásához, mint például a szintézis és lebontás, a sejtekhez való eljuttatás, a salakanyag kiválasztása, a méregtelenítés, az ürítés és az energia biztosítása.

Az élőlények nem lennének képesek életben maradni az enzimek segítsége nélkül. Sejtjeinkben több mint 5000 ilyen létfontosságú enzim termelődik. Ugyanakkor, az enzimek termeléséhez szükségünk van a napi táplálékban már jelenlevő enzimekre is. Annak az oka, hogy ilyen sok fajta enzim létezik az, hogy mindegyiknek teljesen egyedi szerepe van.

Bármilyen főtt vagy hőkezelt élelmiszer, amely több mint 48°C hőhatásnak volt kitéve károsítja az enzimeket! Dr. Hi- romi Shinya, japán orvos felfedezte, hogy létezik egy csoda-enzim, amely úgy tűnik, hogy az összes többi enzimnek a for- rása a testünkben. A szeretet és a boldogság olyan lelkiállapotok, amelyek erősítik az immunrend- szerünket – állítja Dr. Shinya, következésképpen ezek aktiválják a szervezetünkben létező enzimeket. Hiába egészséges a testünk ha magányosak, boldogtalanok, szomorúak vagy haragosak vagyunk, mert a negatív érzelmek és belső állapotok fokozatosan elpusztítják az enzimeket, a sejtek szintjén is ilyenképpen elősegítve a betegségek, az öregedés és a szenvedés bekövetkezését. Következtetésképpen, íme az enzimeknek egy rövid meghatározása:

A Kombucha a nagy mennyiségű emésztési enzim bevitelével sokat segít az emésztési folyamatok szabályozásában és bizonyos rendellenességek megelőzésében.